trečiadienis, birželio 01, 2011

Motinystė Kipras - Maternity Leave Cyprus


Šis straipsnis skirtas moterim, kurios laukiasi, gimdys ir augins vaikutį Kipre.

Ginekologė

Tik pastojus, pradėjau ieškoti geros ginekologės. Ieškojau per forumus bei pažįstamas. Radau tikrai labai fainą ginekologę, kurią tikrai rekomenduoju Androula Zoppu. Nr. 99565231. Dirba netoli Makarios Debenhams. Pas ją ne tik konsultuojuos, bet ir lankau jogą. Ji pati ją ir veda. Taigi, labai puikiai susibendravome jau dabar. Didžiulis pliusas, kad ji dalyvauja viso gimdymo metu kaip akušerė. Taip pat pas ją daromi kraujo, genetiniai tyrimai, dalyvauja darant ultragarsą. Po gimdymo veda žindymo pamokas.

Nėštumo eiga

Taigi nuo pradžių. Kreipiausi į ją berods aštuonių savaičių.Vizitas apie EUR60 jei neklystu (kol kas vaikštau maždaug kas tris savaites) Apžiūrėjo, patvirtino nėštumą, paėmė tepinėlį, šlapimą, pasvėrė, pamatavo spaudimą ir davė begalo daug informacijos, kaip maitintis, sportuot ir panašiai. Sedėjome su vyru abu išsigandę ir valgėm visą info.
Kiekvieno vizito metu ji pamatuoja spaudimą, patikrina vaikelio širdelę, pasveria, pamatuoja pilvą, patikrina šlapimą.

Po kelių savaičių dariausi kraujo tyrimus. Kraujo kokybė ir genetiniai. Dvylikos savaičių ėjome daryti pirmojo ultragarso. Ginekologė pati jo nedaro, reikia važiuot į kliniką. Kaina buvo EUR140. Taip pat davė atsakymus ir dėl genetinių tyrimų. Nes juos kažkaip žiūri kartu kraujas+ultragarsas.

Antras ultragarsas buvo dvidešimtą savaitę. Jo metu sužinojome lytį. Šį kartą jau kainavo daugiau - EUR180.
Trečias ultragarsas bus 32 savaičių toje klinikoje, kurioje gimdysiu. Taigi susipažinsiu ir su gydytoju, kuris priims gimdymą.

Kol kas tiek apie konsultacijas ir ginę. Dabar apie pašalpas.

Išmokos ir pašalpos

Į šią pašalpą galima pretenduoti jau po vaikelio gimimo. Forma taip pat pildoma soc draudimo įstaigoj. Gimimo liudijimas būtinas. Daugiau informacijos rasite čia. Moteris, kuri dirba (ar dirbo) Kipre ir mokėjo socialinio draudimo įmokas turi teisę į motinystės išmokas ir pašalpas.  Kipras dar neturi tėvystės atostogų išmokų. Moteris turi teisę į 18 savaičių mokamų motinystės atostogų, mokama kas mėnesį keturis mėnesius. Reikia kreiptis į soc draudimą savo mieste ir užpildyti formą. Ši forma turi būti pasirašyta pareiškėjo,  darbdavio ir gydytojo.Formą galima atsisiųsti iš soc draudimo puslapio: Spauskite čia (graikų). Daugiau informacijos, kaip pildyti šią formą anglų kalba: Spauskite čia .  Daugiau info apie apskaičiavimą, terminus čia.

Pašalpa gimus vaikeliui


Taip pat valstybė moka išmokas vaikui kartą į metus. Kol kas dar neradau formų, bet kai ten pakliūsiu ir visko išsiklausinėsiu, būtinai atnaujinsiu blogą.

Kai pati  pradėsiu pildyti formas, aprašysiu viską išsamiau.


Tesinys.  Paraiska del maternity padaviau liepos 15, sian yra lapkricio 28 diena, ir jie dar man nieko nepervde. Viskas procese! Kipras :)....

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą